- 3 ägg
- 100 gram philadelphiaost
- Lite salt.
- Ev. lite bakpulver.
Recept på ett lätt och luftigt LCHF bröd som går att använda till mycket!
Gör så här
Dela på äggvitor och gulor. Vispa äggvitorna hårt med lite salt. Man ska kunna vända på bunken utan att vitorna rinner ur. Vispa gulorna i en annan bunke tillsammans med philadelphiaosten och (Ev. lite bakpulver). Sedan vänder du försiktigt ner ostsmeten i vitorna. Lite i taget. Rör inte alltså, utan blanda försiktigt. Detta för att man vill bibehålla luften i smeten. Klicka sedan ut på smörat bakplåtspapper och grädda i ugnen på 150 grader i 25 minuter!
Variationsmöjligheter
Detta grundrecept går även att använda till bl.a. smörgåstårta och rulltårta, har du fler förslag på vad man kan använda brödet till, skriv en kommentar!
Åh…detta var ett nytt recept för mej…trodde jag hade alla ”bröd” recept. Tack!
Detta recept kommer ursprungligen från en amerikansk low carb-blogg där det finns massa tips på hur man kan använda dem. Kolla här: http://cleochatra.blogspot.com/
På Kolhydrater i Fokus finns också en lång tråd med tips: http://kolhydrater.ifokus.se/Forum/Read.aspx?ThreadId=a1a52788-4487-418a-9271-81067c895457&GroupType=Se.iFokus.Community.Board.ForumGroup&ThreadListPage=1
Nu har jag bakat dessa bröd!…Blev en förrätt med oopsie, bregott,isbergsallad och skagenröra…MUMS!
Det ska testas! Perfekt att ta med till jobbet…börjar tröttna på nötbröd…
Hej!
Snubblade in hit och måste prova, kan tänka mig att det kanske även fungerar med färsk basilika och soltorkad tomat i? Det låter i alla fall kalas tycker jag.
Nu ska jag med testa……har ni använt er av bakpulvret eller ej?????
Tänkte ha dem till Taccos…..
Mina blev inte alls så runda och fina,och inte så pösiga..=(
Provade baka detta bröd nu på morgonen, och åt en till mellanmål och dom var riktigt god faktiskt, fast mina vart väldigt tunna!
Har märkt att de blir mer ”pösiga” om jag utesluter bakpulvret.
Kan man använda det som pajskal kanske? Skall prova…
Jag testade detta recept förra veckan, men de blev inte alls som på bilden. Snarare som stekta äggvitor, förstår inte vad som blev fel, de på bilden ser ju med ut som tekakor eller liknande.Får nog prova en gång till..
Suveränt att använda som langos!!
hej.
ja oopsiebröd kan oxå användas som hamburgerbröd!
Gjorde precis dessa, fick lite mkt salt i men dom var väldigt goda… men som AnnSophie så blev dom inte så fina som dom på bilden, formen väljer man ju själv men dom blev mkt plattare och kompakta..
Nån som har nått tips?
Hejhej!
Gjorde enligt basreceptet, blev kanon!
Har en ny laddning i ugnen nu, lade till riven Västerbotten och små bitar soltorkad tomat, vi får se!
Har köpt hem FiberHusk, har någon provat?
MVH/Thomas
Gör detta bröd som en stor pizzabotten istället för 6 små bröd, låter svalna och lägger sedan på
favorit pizza toppingen och in i ugnen igen för gratinering.
Toppen när resten av familjen äter ”äkta” pizza!
jag tänkte göra hemmagjorda kebabrullar med hjälp av detta brödet, återkommer med resultat!
Smakar inte som jag hade hoppats, blev mest som väldigt platta ugnspannkakor
Min sambo använde dessa bröd som grund för en variant av semla. Skar av ett litet lock, och sa sedan dit vispad grädde blandad med hackad sötmandel. Idag tänkte jag göra alla hjärtans bakelser av dem, ta en pepparkaksform och trycka ut hjärtan och sen ha på philadelphiaost blandad med passerade hallon, hoppas det blir mums:)
Ni som tycker de blir för platta – vispar ni äggvitorna ordentligt? Bunken ska kunna vändas upp och ner utan att innehållet åker ut! Jag älskar dessa bröd, perfekt när man behöver lite variation.
Jag tycker att dessa bröd passar väldigt bra som pizzabotten 🙂
nu har jag mina i ugnen o jag väntar med spä’nning hur dem ska smaka ,,,hoppas dem e goa för ack så lätta o baka ,,,,;);)
har också mina i ugnen! de ser riktigt fluffiga o fina ut! hoppar de smakar bra också 🙂
Jag har provat o dom flöt ut på hela plåten, vet inte vad jag gjorde för fel 🙁
vispade äggvitan tills den var helt stel, blandade äggula med philadelphiaost, blandade ihop försiktig, klickade ut på bakplåtspapper, in i ugnen ca min 150 grader. Trots detta brände de nästan fast och blev helt platta. Tråkigt!
Jag använder ca 100g keso och 100g philadelphiaost. Sedan ägg och örtkryddor.
Denna gången har jag bakat utan bakpulver.. hoppas på att det ändå blir bra.. =)
Jag har tänkt testa de här till helgen då jag ska bjuda på trerätters LCHF-middag. Jag har en fundering, går det bra att frysa bröden??
Går brödet o använda som frukostbröd???
@Sandra: Det är viktigt att ha ett smörat bakplåtspapper, annars fastnar dom!
I övrigt är det ett perfekt frukostbröd, skönt att ha något att lägga påläggen på 🙂
Jag gjorde det första gången och blev jätte gott! 🙂
Några knep som jag har lärt mig under min tid….1.äggen ska vara färskt som möjligt….2.arbeta med äggen direkt från kylskåpet,alltså inte ska stå länge på diskbänken….3.samma sak med vispad äggvitan låt inte stå länge… 4.arbeta fort snabb med ingredienser….5. använd 2st träsläv att blanda äggvitan med äggulan…börja att blanda nerifrån till uppåt, försiktigt och runt om några gånger. BLANDNINGEN SKA INTE VARA SLÄT…äggvitan ska se ut som”små berger” i smeten.
LYCKA TILL!!!!
Fel ovan! 4.arbeta snabb….
Gjorde dessa nyss. Men de blev platta och smakade ägg. Har jag gjort fel?
Jag vill ha bröd som är som runda bullar. Har någon bra recept?
Läste på den amerikanska bloggen (http://cleochatra.blogspot.com/) som Emma här ovan länkat till. Där står att man ska ha i ”cream of tartar” i äggvitorna, detta heter på svenska ”vinsten” och är rätt svårt att få tag i… läste sedan på en annan sida att man kan byta ut detta mot vinäger, då ska man ha 1/8 tsk vinäger per äggvita. Anledningen till varför man ska ha i detta är att det stabiliserar vitan och gör den fluffigare! Något att testa kanske? 🙂
Ett tips angående äggvitan är att akta sig för drag från dörrar och liknande, då riskerar men platta oopsies. Det finns lite olika sätt att få äggvitan att hålla sig fluffig. Ett är att vispa i en kopparskål, ett annat att tillsätta vinäger, som nämndes tidigare, men det funkar även med en gnutta citronsaft.
Underbara, la till oregano i smeten och har dem till en lammstek. Perfekta ”bröd” till allt.
Mina oopsies blev jättebra 🙂 Efter det att jag klickat ut dom på plåten så strödde jag lite solrosfrön och linfrön ovanpå.. JÄTTEGOTT!! Ett tips kanske?
Mina blev platta, lite menlösa… Men allt nybakat är gott, spec när man har smör och ost på :))
Prövade dessa med Philiadelphia med vitlök & örter (12% fett) å det funkade helt perfekt! Hade i lite extra basilika och det blev supergott! Så använd vilken Philiadelphia som helst, för att variera lite =) Väldigt gott med sesamfrön eller linfrön också. Väldigt viktigt att vispa äggvitan så mycket du kan, för att få dom fluffiga!
mina smakade omelett…….
Om era Oopsies blir platta så beror det på att ni rör för mycket när äggulorna ska i. Var försiktig och vänd ner äggulorna försiktigt i äggvitan med en sk. slickepott – så ska ni se att era Oopsies blir så där fina som på bilden. Lycka Till!
Mina blev tyvärr också att smaka omelett och jag var tvungen att hälla de i små muffinsformar för att de inte skulle flyta ut fullständigt. Anledningen var att jag vispade vitan FÖR hårt så att den gick sönder och blev vattnig, så när jag skulle ha i gulorna+färskosten så var jag tvungen att vispa för att det skulle bli lite fastare. Så summa sumarum var att det inte smakade någon färskost alls, utan endast ägg. Synd=(
Riktigt goda men nästa gång ska jag krydda lite mer och inte vispa äggulorna och osten så hårt.
Äggulesmeten blev väldigt lös så en del samlades på botten när man blandat ihop med äggvitan.
Helt klart en värdig frukostmacka!
Gör man dem som småplättar utan salt (och bakpulver) är de perfekta att ge till småbarn som precis börjat äta själva! Toppenbra recept 🙂
Jag blev väldigt nöjd!!! Tycker inte alls de smakar så omelett-likt som en del kommenterar här. Påminner mest om rulltårta tycker jag.
Ett tips dock vispa gulor och ost först. Skölj sen visparna innan man vispar vitorna och vänd ner precis innan det ska in i ugnen. Jag skippade även bakpulvret och mina blev väldigt fluffiga och fina tycker jag.
Jag hade lite mortlad rosmarin, tomatflakes och oregano i. Jättegott!!!
Använde dem sedan som bröd till kebabrulle av kyckling, tomat, lök, sallad och dressing av turkisk yoghurt. Väldigt, väldigt gott! och ganska enkelt 🙂
Iom att de påminner så om fluffig rulltårta så tänker jag mig att man gör en enda stor oopsie på plåten. Lägger på en röra av färska räkor, rökt lax, hackad rödlök, persilja och creme fraische/majonäs rullar ihop som en rulltårta, skär i bitar och serverar som smörgåsbakelser med några extra räkor och en dillkvist på.
Kan väl inte bli fel?
Gjorde dessa först med bakpulver, var jätte gott! Både med och utan pålägg.
Provar nu att jag göra utan bakpulver och med smaksatt philadelphia ost, som jag ska använda som pizzabotten. Får hoppas att det oxå blir gott !
Oopsie funkar som pizzabotten, gör en stor en: http://www.spisat.se/2011/08/pizza-lchf-oopsie-som-botten-lchf.html
Fy vad det INTE var gott… tyvärr..
Både låter, kan formas och smakar som skumgummi..
Jag gjorde dem igår med bakpulver och fiberhusk,
Såå
goda! Idag hade jag dem till frukost-mmm har saknat bröd. Men…jag blir hungrig fort av dem-får ha i nåt matigare också. Jo förresten jag tog 1 krm brödkryddor då jag vill att det ska smaka BRÖD.
Det blev bra men näst agång ska jag ha lite till.
Mina blev superfina! Och oj så goda de var. Jag hade inget bakpulver. Bild finns i bloggen.
Pizzabotten var ett bra alternativ. Mycket gott! Har tänkt att testa dessa i muffinsformar med ex. bär eller kanske äpple+kanel i? Serverat med en klick grädde. MUMS!
Med en stor klick smör och god ost så funkar detta absolut som bröd! Skönt att kunna ha något under osten 🙂 Nästa försök blir att testa detta som pizzabotten, kan tänka mig att det blir delikat 🙂
Jag brukar göra en sats oopsie-smet och sedan klicka ut hela på en stor plåt som en enda stor oopsie å sen använder jag det som pizzabotten. Jag gräddar alltså smeten först enligt receptet, kanske t o m lite längre med högre temperatur så det blir lite mer färg på å krispigare och sedan på med fyllning å tjoff in i ugnen. Supergott! 🙂
hejsan, huvudsaken är att man vispar äggvitorna med saltet med en elvisp, då blir dom inte platta, gulorna spelar ingen roll. 🙂
Jag gjorde 2/3 av receptet och använde som pajdeg idag, det blev jättegott. Då gräddade jag degen först lite varmare men kortare tid än receptet, och sedan på med pajfyllningen innan pajen åkte in i ugnen igen. Jag har även gjort dem som bröd flera gånger, enkelt och blir gott det med!
Hejsan ! hur lång hållbarhet har brödet ? har bakat mina första idag…dom blev inte så höga.,vispade kanske äggvitorna för lite..men dom är jätte goda ändå !
Istället för cream cheese (hade ingen hemma) så tog jag hälften creme fraiche och hälften keso. Hade ett stänk anis, fänkål och kummin i mina. Och ost.
Hur bra resultat som helst, älskar dom! Kommer kunna variera dessa i all oändlighet.
Fy!!! Då gör jag hellre fransk omelett som är lättare att göra eller ett riktig paleobröd med mandelmjöl som bas.
Nu ligger mina i ugnen! Hade fiberhusk och lite mandelmjöl i ägguleblandningen, än sålänge ser de fina ut! Blev 9 st!
jag använde inte orginal philadelphian jag tog den med vitlök och örter! helt galet gott!
Gjorde pizzabotten, blev inge frasig, snarare lite svampig, men trots det bättre än all annan hemmagjord pizza jag gjort. Kanske för att Oopsie -brödet i sig självt inte smakar så mycket så pizzatoppingen för ta första plats.
Har använt brödet som våffla med gräddvit bär på:) mums
Kan man använda något annat än philadelphiaost?? Har en dotter som inte klarar mjölkprotein. Oatly ”cream fraich” eller Oatly ”på mackan”? Någon som testat? Det blir lite fler khd men det kan vi ta om det finns något alternativ till nötbröd.