- 2 ägg
- 3-4 msk krossade linfrön
- 1 msk psylliumfrön
- 1 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- Ca 20 gram rapsolja
- Lite solroskärnor
- Kanel, kardeumma, ingefära (efter behag)
Recept på ett enkelt LCHF bröd gjort på linfrö.
Gör så här
Vispa äggen hårt med elvisp, tillsammans med saltet så det blir fluffigt. Vänd ner och rör försiktigt ihop med de torra ingredienserna samt oljan. Det blir som en smet, snarare än deg. Låt svälla en stund och grädda sedan i ugnen på bakplåtspapper i 200 grader, ca 10 min.
Tack till Emma för recept och foto. Kan du ett LCHF recept? Skicka in det här!
Mums!
Jättegott. Undrar hur det ska förvaras om inte allt går åt samma dag?
Linfrö innehåller höga halter av cyanogena glykosider. Dessa ämnen kan brytas ner, vilket leder till att vätecyanid frigörs. Vätecyanid är ett gift som kan ge allvarliga allmänsymptom. Störst mängd får man i sig från krossade linfrön, eftersom skalet till viss del skyddar från upptag i kroppen. Se vidare livsmedelsverkets information, och betänk att Livsmedelsverket är ganska fega med att utfärda varningar, så när de väl gör det så är det verkligen allvarligt: http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=15528&epslanguage=SV
Tack för ett jättegott recept. Beträffande kommentaren ovan. 1-2 msk linfrön är helt ofarligt enligt livsmedelsverket. Så högst ett halvt bröd om dagen och du är på den säkra sidan. Livsmedelsverket refererar till ett fall där någon tuggade 10 msk linfrön om dagen.
Blir lite orolig när jag läser att krossade linfrön frigör vätecyanid. Jag äter varje dag yoghurt med solrosfrön och 2 msk. krossade linfrön och har så gjort sen lång tid tillbaka. Har nu bakat linfröbrödet, som jag tycker mycket om. Kanske borde man använda helt linfrö istället till brödet.
Linfrö kan lugnt intas om det bara är 2 msk/ dag. Det är när det överstiger 8 msk/ dag som förgiftning KAN uppstå.
”Cyanidinnehållet i krossat linfrö förefaller i hög grad att reduceras vid bakning. Enligt (5) kunde inte cyanid påvisas i bröd respektive muffins med krossat linfrö efter gräddningen.” – från Livsmedelsverkets sida
linfröbröd går alltså bra.
smaken var det inge fel på, men det blev inte mörkt och högt som på bilden så jag undrar vad som blev fel.
Mina bröd blev inte heller mörka som på bilden, så det är nog så de ska bli.
20g rapsolja? Hur mycket är det i volymenheter? 1 tsk?
20g rapsolja motsvarar 1 ½ tsk fick jag fram.