- Tårtbotten:
- 35 gram smör
- 1 ägg
- 2/3 dl mandelmjöl
- 1 msk kokosmjöl
- 2 2/3 msk stevia strö
- 1 tsk bakpulver
- 1 krm vaniljpulver
- Vaniljkräm:
- ½ dl vispgrädde
- 1 äggula
- 2/3 msk stevia strö
- ½ krm vaniljpulver
- Hallon:
- 40 gram hallon
- 2/3 msk stevia strö
- Gräddtopping:
- 2/3 dl vispgrädde
- ½ krm vaniljpulver
- 2 tsk stevia strö
- Jordgubbar att toppa med
Ett recept för en sommartårta – perfekt till midsommar och för dig på LCHF-dieten.
Så här gör man
Tårtbotten:
Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna med varandra. Separera äggulan från äggvitan och blanda ner gulan med de torra ingredienserna. Blanda även ner smöret. Vispa äggvitan med elvisp och rör försiktigt ner vitan i smeten tills allt har blandats ordentligt. Häll i en bröad (mandelmjöl) form på 12 centimeter i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i på 175 grader i ca 25 minuter tills kakan är fast (kolla gärna redan efter 20 minuter). Låt kakan kallna innan du försiktigt skär den till två delar – en botten och ett lock.
Vanljkrämen:
Skjud grädden, sötningen, vaniljpulvret och äggulan under omrörning tills den börjar tjockna. Låt svalna.
Hallonen:
Mosa hallon med stevian och bred på bottnen av tårtan. Bred därefter på den avsvalnade vaniljkrämen. Lägg därefer på tårtlocket.
Gräddtoppingen:
Vispa grädden med elvisp och vispa även i vaniljpulver och sötning. Bred på locket av tårtan. Toppa även med jordgubbar!
Tips: Vispa lite mer grädde och bred även på kanterna av tårtan!
Vispa creme freiche och ev sötningsmedel tills det tjocknar, tar ca 10-15 minuter så ha tålamod! Blanda sedan ner kokosflingor och lättvispad grädde, låt stå kallt i kylen, minst en timme tills det är dags att servera. Rosta sedan kokosflingor för att toppa med innan servering och skiva annanasen. Gör sedan en ros av annanasen och lägg på toppen. Den kan även tas bort helt eller ersättas med något lite mer lchf-vänligt som hallon eller blåbär.