- Mandelbröd:
- 1 1/2 dl mald mandel
- 1/2 dl pofiber
- 2 msk linfrö
- 2 dl riven lagrad ost
- 4 ägg
- 2 tsk fiberhusk
- knappt 1/2 tsk salt
- 1 tsk bakpulver
- Majonäs:
- 2 äggulor
- 1-11/2 dl neutral rapsolja
- 1 tsk vitvinvinäger
- ev 1 tsk fransk senap
- salt och peppar
- Grillspett:
- 300 g räkor med skal
- 2 citroner
- 300 g pilgrimsmusslor
Läcker rätt som passar som förrätt. Brödet gör det lite extra matigt men det går bra att servera även utan och kanske med en lite större sallad.
Gör så här
Brödet: Sätt ugnen på 200 grader. Mal mandel i mandelkvarnen eller med rivskiva i matbredaren. Eler använd färdig mandelmjöl. Vispa äggen pösiga och blanda under tiden de torra ingredienserna. Blanda sedan ner osten och äggen och låt stå en stund. Häll i liten smord form eller på bakplåt. Grädda i cirka 20 minuter.
Tänd grillen eller ta fram en en grillpanna.
Majonäsen: Se till att ägg och olja har samma temperatur. Vispa äggulor någon minut med vinäger och eventuell fransk senap. Använd helst en elvisp.
Häll oljan droppvis tills den börjar tjockna. När en väl gått ihop kan man hälla lite snabbare.
Smaka av med salt och peppar.
Skala räkorna och skär citroner i små klyftor.
Trä pilgrimsmusslorna på spett varvat med räkor och citron. Grilla dem snabbt på båda sidorna.
Rosta brödet och servera med räkorna, majonäsen och en liten sallad.
Ja jag lovade ju att dela med mig av den goda fläskpankakan som jag gjorde igår och här kommer receptet och det räcker till 4 personer4 ägg8 dl mjölk3 paket bacon4 dl vetemjölsalt vitpeppartre små morötter1 gul löken burk svamp ( hade jag även i) men det kan man vara utangör så här:strimla baconet och hacka löken och låt det brynas tillsammans med lite smör i en stekpannakrydda ev med lite vitpepparriv morötterna ( ska bli ca 3 dl ) knäck äggen i en skål och vispa lättrör ner hälften av mjölken och hela mjölmänden och vispa se till en slät smetRör sedan i resten av mjölken och blanda ner morötternasmörj en ugnsform och lägg i bacon och lökblandningenhäll sen över morotsblandningen grädda i ugn 225 grader i ca 25-30 minuterservera med lingonsylt och nån god grönsalladklar att avnjutas!! ;)Väldigt god, men svampen som jag hade i kan man vara utan om man inte gillar svamp!detta blev jag inspirerad av att laga efter att varit inne på http://www.ensidamedmat och hittade receptet där!