- Grillspett:
- 600 g oxfilé
- 1 vitlöksklyfta
- 1/2 msk chilipulver
- 1 tsk spiskummin
- 1 msk starkt paprikapulver
- 1/2 dl rödvinsvinäger
- 1/2 dl rapsolja
- Paprikasås:
- 250 g rostad paprika på burk
- 1 dl crème fraiche
- 1 msk vit balsamsvinäger
- 2 vitlöksklyftor
- salt och peppar
- Sallad:
- gröna salladsblad
- olivolja och vinäger
- salt och peppar
- Övrigt:
- Grillpinnar
Oxfilé ger ett perfekt resultat, men välj gärna även andra bitar att grilla som omväxling. Kryddningen passar både till nöt- och fläskkött.
Gör så här
- Tänd grillen eller ta fram en grillpanna.
- Skär köttet i ca 2×2 cm stora bitar.
- Riv vitlöken och blanda med chilipulver och spiskummin i en skål. Lägg ner köttet och rör om ordentligt i kryddblandningen.
- Låt det vila en timme och tillsätt sedan paprikapulver, vinäger, olja och låt dra ytterligare minst 30 minuter, gärna längre!
- Tillsätt sedan salt, trä upp köttbitarna på blötlagda grillpinnar och grilla i grillpanna eller på utegrillen.
- Pensla med eventuell överbliven marinad. Peppra lite extra på spetten när de är färdiggrillade.
- Gör i ordning paprikasåsen medan köttet marineras. Mixa rostad paprika med balsamvinäger till en jämn smet. Blanda crème fraiche för hand. Riv eller pressa vitlöken och blanda i.
- Smaka av med salt och peppar.
- Servera grillspetten med såsen och en sallad med gröna blad, olja, vinäger och lite salt och peppar!