Förkortningen LCHF står för Low Carb High Fat, vilket betyder att man ska minska på kolhydraterna och öka fetthalten i maten man stoppar i sig. Detta gör man för att uppnå bättre hälsa & behandla övervikt eller diabetes typ 2.

Inget påhitt!
Denna behandling av övervikt eller diabetes typ 2 har blivit godkänd av Socialstyrelsen. Detta är alltså inget skämt, utan Socialstyrelsen har fastslagit att sådan behandling är i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. (Mer om Socialstyrelsens godkännande av metoden.)

Hur sätter jag igång?
Det bästa sättet att komma igång på är att köpa en bok om metoden som mer ingående förklarar hur allt fungerar. Vilken grad av kolhydratsintag man bör ha beroende på vad man vill uppnå med metoden mm. Ät fet mat av Lars-Erik Litsfeldt, Doktor Dahlqvists guide av Annika Dahlqvists och Ät dig ner i vikt! eller GI-Noll! av Sten Sture Skaldeman är exempel på bra nybörjarböcker.

I vilken mat finns kolhydrater?
Är man osäker på om en produkt innehåller kolhydrater eller inte går det nästan alltid att hitta näringsinnehållsförteckning på förpackningen. Hittar man ingen eller undrar över innehållet i något man har hemma går det alltid att använda livsmedelverkets tjänst livsmedelsök.

Här följer en lista med bilder över livsmedel som man ska undvika enligt LCHF metoden.

potatis

Potatis (undvik alla typer av potatisbaserade produkter)

pasta

Pasta

risRis

brodBröd

cornflakesFlingor

Det kan vara svårt att ändra matvana över en natt (man kanske inte vill slänga allt i förråden) eller tycker det är jobbigt att sluta äta bröd helt. Då får man istället trappa ner på det steg för steg. Och precis som vid alla andra metoder för viktnedgång ska man låta bli att äta godis, kaffebröd och allt annat som innehåller socker.

Vad får jag äta!?
Mjölk, fil, yoghurt, kose, creme fraiche, grädde, smör majonnäs, ost, ägg, bacon etc. Här på sajten hittar du olika LCHF recept, beroende på vad man vill uppnå får man lägga till eller ta bort ingredienser. Det kan vara bra att ha en riktig kokbok hemma ifall man kommer av sig, här är exempel på en bra LCHF kokbok.

Här följer en lista med bilder över livsmedel som man kan äta om man följer LCHF metoden.

Rib-Eye SteakKött

kyckling

Kyckling

laxFisk och skaldjur

blomkalBlomkål

Broccoli floret

Broccoli

Sammanfattningsvis
Undvik kolhydrater som pasta, potatis och ris på tallriken. Ät istället kött-, fisk- eller kycklingrätten med grönsaker och feta såser. Broccoli och blomkål är bra ersättare av potatis i tillexempel vanliga recept som mos och gratäng.

Beställ hem en bok om LCHF och lär dig mer ingående hur metoden fungerar, kolhydratsintaget är olika strikt beroende på vad man vill uppnå. Lycka till!