- 300 g äggvita
- 4 stora äggulor
- 250 g Färskost eller Ostmassa
- 60 g vetemjöl (KOLHYDRATER?! Ingen fara, det blir 3 gram per bröd)
- 1-2 msk ister/smält smör (Inte mer! För mycket fett gör att smeten faller ihop)
- 3 tsk bakpulver
- Salt
LCHF bröd? Ja, det går faktiskt att göra bröd som inte är kolhydratsbomber! Här är ett recept på ett gott tunnbröd som är tillagat enligt LCHF metoden.
Gör så här
Sätt ugnen på 225 °C. Mosa osten i en bunke och tillsätt äggulorna, arbeta till en slätt smet (ungefär som äggröra). Vispa vitorna till hårt skum i en annan bunke och tillsätt en nypa salt. Blanda mjölet och bakpulvret och tillsätt det lite i taget. Vispa ner ostsmeten försiktigt och sedan det avsvalnade fettet. Smeta ut till tunna runda kakor på bakplåtspapper och grädda i ugnen c:a 10 min.
Tack till Fetbobbas forum för receptet. Kan du ett LCHF recept? Skicka in det här!
Låter underbart gott!! =) Ska testa baka det!!
Gott. Det bröd som liknar ”vanligt” mest i både smak och konsistens.
Jag har bakat detta bröd idag. Å så gott! Jag undrar om jag får lägga ut receptet på min blogg samt att jag länkar till dig? /Jenny
Ehh hur fick du ut 30 bröd???? jag fick ut 12 st tefatsstora. När jag blandade i mjöl och bakpulver skönk äggvite vispen ihop till en 1/4 del. Skall det vara så`?
Hr många ägg är 300g äggvita?
Hej! Kul att ni gillar brödet. 🙂
@Micke: Jag skulle tro att du inte vispade vitan nog hårt. Du ska kunna hålla skålen upp och ner över huvudet utan att nåt händer – och sen vispar du lite till ändå!
Sjukt gott! Gjorde äggvite-skummet hårt nog som du sa… men fick ändå bara ut 7 st tefatstora.. 🙁
Och ang. hur många ägg som är 300 gram äggvita är typ 8 st!!
åh, skulle du inte kunna lägga ut receptet med dl-mått istället. svårt att uppskatta hur mkt man ska ha av varje ingrediens om man inte har ngn matvåg…
Hej! Låter himla gott. Undrar om man kan frysa dem? om inte hur länge håller de sig friska?
I kylskåp eller inte?
Har vägt vitan i ett ägg ca 9 gram.Skulle i så fall bli upp till 30 ägg.
kan det vara möjligt?
Undrande.
Hej! går det att använda pofiber istället för vetemjöl? min mage vill inte alls ha vete!
FYI, 300 g äggvita är vitan från 4 medium ägg. Ett medelstort helt ägg brukar väga 60g.
Det här är inte lchf-bröd överhuvudtaget! Bara för att kolhydratnivån är under 3 g så är det inte lchf, hela poängen med lchf är att man ska undvika veteprodukter helt!
Sanna, helt fel. Gör om gör rätt.
LCHF är inte total avsaknad av vete, LCHF är ett lågt kolhydratsintag i relation till ett högt fettintag
LowCarbHighFat. inte NoWheatHighFat.
Sen är det helt upp till dig om du inte vill göra detta bröd. Men vissa (jag t.ex) tycker att Pofiber, fiberhusk och mandelmjöl skapar oätliga bröd som framkallar kräkkänsla och då är ett sånt här bröd med lågt kolhydratsinnehåll och utan dessa otäcka fejkmjöler ett mkt bra alternativ. Så sluta bestämma vad som är vad och låt folk ta egna beslut i frågan
Ida, om ett ägg väger 60 gram betyder det att fyra ägg väger 240 gram. Då kan omöjligen äggvitan från fyra ägg väga 300 gram.
Detta hittade jag på http://receptfavoriter.se/matartiklar/matt-och-vikt-pa-olika-livsmedel.html
Medelstora ägg, M, väger mellan 53-63 gram. (volym 65 ml) per styck, varav äggvitan väger 37 gram (36 ml), äggulan 14 gram (14 ml).
Med medelstora ägg skulle alltså 300 g äggvita motsvara ca 8 äggvitor (som andra redan påpekat)
På länken finns motsvarande mått för stora och små ägg också. Och för många andra livsmedel.
Håller helt med Sanna – detta bröd har inget med LCHF att göra. LCHF är mer än bara low carb … det är som Sanna så mycket riktigt skriver no gluten
Det går lika bra att använda rismjöl, majsmjöl, potatismjöl eller vilket mjöl man vill, med eller utan gluten…
Grejen med en liten tillsats av mjöl är att man slipper den där omelettkänslan som bröd baserade på ägg ofta får.