• 600 fiskfilé, tilapia
  • 3-5 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 dl vitt torrt vin
  • Gratängmos:
  • 1 stort blomkålshuvud
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 2 dl riven ost
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Sås:
  • 1 dl spad, från fisken (silat)
  • 1 dl vitt torrt vin
  • 1 msk fiskfond
  • 0,5+0,5 dl vispgrädde
  • 1 msk smör
  • 1 äggula
  • 1-2 krm salt
  • 0,5 krm kajennpeppar
Fiskfilé à LCHF

En god fisk LCHF-rätt som även passar de som inte är speciellt förtjusta i fisk!

Gratinering och garnering:
2 dl ost, finriven
8-12 sparrisknoppar

Gör så här
Börja med att sätta ugnen på 200-250 grader och tina din fisk om den är fryst.

Dela och sedan ångkoka blomkålen tills den är mjuk. Låt den sedan rinna av i en hålsil. Häll över i en bunke och ha i grädde, riven ost och äggulor. Mosa det här, helst med hjälp av en mixer, och smaka sedan av med salt och peppar.Spritsa eller skeda upp moset runt kanten på en stor ugnsform.

Bred sen ut fisken i en panna så att filéerna får plats. Peppra, salta och strö över löken och häll i vinet. Låt det här koka i ugnen på ca 200 grader i ca 10 minuter, gärna längre om du har lite tjockare filéer. Ta sedan upp fisken med hjälp av en hålslev och fördela dom i formen. Sätt sedan ugnen på 250 grader.

Sila spadet från fisken i en kastrull och tillsätt vin, buljong och 0,5 dl grädde. Låt denna härliga röra koka upp under omrörning och sjud i ca 3 minuter. Ha sedan i smöret och rör ut äggula i 0,5 dl grädde och häll i såsen under vispning.

Ta kastrullen från värmen, salta och peppra. Häll såsen över fisken. Strö ost över såsen och garnera med sparrisknoppar. Gratinera i övre delen av ugnen tills rätten fått lite färg och är genomvarm, ca 10 minuter.

Servera gärna med en fräsch och god sallad!