5 frågor & svar om LCHF och hälsa


En kostdoktor svarar på 5 frågor om LCHF och hälsan! Frågor som t.e.x ”Varför går inte jag ner i vikt?” eller ”är det bra att vara ständigt i ketos?”

Fråga 1 – LCHF och regulbudna tider?

”Jag läser ofta att man ska äta när man blir hungrig istället för att alltid äta frukost, lunch och så vidare. Men jag trivs med att äta på regelbudna tider. Försämrar det effekten av LCHF?”

-Att ofta äta innan man är hungrig kan tänkas bromsa viktminskningen en aning, men det är knappast något större problem. Prova att äta på de tider som du trivs med och se hur det fungerar. Det går vanligen bra ändå.

Fråga 2 – Jag äter enligt LCHF men går inte ner i vikt!

”Jag är en tjej som är 21 år gammal Jag har kört strikt LCHF sedan oktober 2012 och jag går inte ner ett enda kilo längre. Jag har sammanlagt gått ner 2 kg och gått upp dem och sedan gått ner kilona igen. Jag är nära på att ge upp, men tänkte höra med dig om ett sista råd om vad man kan göra för att börja tappa några kilon. Hjälp!, vill att det ska hända någonting!”

-Strikt LCHF-kost hjälper till att gå ner i vikt tills du når den vikt din kropp tycker är normal, det är förstås inte alltid den vikt man själv vill ha. Har du ännu påtaglig övervikt skulle jag i första hand föreslå att sova tillräckligt och stressa mindre. Skriv ockå gärna ner vad du äter några dagar och posta på ett LCHF-forum på nätet och kolla att du inte missar något. Det kan vidare hjälpa att minska på mejeriprodukter och nötter. Slutligen kan hormonellt smart träning (styrketräning och/eller intervallträning ett par gånger per vecka) vara en bra bonus.

Fråga 3 – Min mens påverkas av LCHF

”Jag är 49 år och har alltid haft långa och rikliga blödningar, har nu gått på LCHF i några omgångar och varje gång har mensen upphört och jag har rejäla svettningar i stället. Första gången trodde jag att det var klimakteriet, men nu när det bara blir när jag äter enligt LCHF undrar jag om jag inte ska äta LCHF, eller om jag gör något fel?”

-Att äta LCHF påverkar hormonbalansen i kroppen och det kan för vissa kvinnor dröja några månader innan mensen stabiliserat sig. Jag har också hört flera som nyligen genomgått övergångsåren, slutat få menstruationer. Det ger också mycket ofta normalisering av mens hos kvinnor med oregelbunden mens på grund av den vanliga hormonstör ingen PCOS. I ditt fall låter det som motsatsen, att ägglossningarna upphör. Möjligen är det ett tillfälle medan kroppen anpassar sig, men jag tror att det verkligen påverkar dig. Du gör antagligen inget fel, tänk bara på att äta dig mätt.

Fråga 4 – Varför går jag inte ner i vikt av LCHF?

”Jag har kört enligt LCHF ett bra tag nu oc trivs med detta Det känns mer som ett levnadssätt än som en bantningen, vilket är bra (när man väl har kommit ner till den vikten man vill stanna på). Problemet är att min vikt har varit den samma väldigt länge nu och jag vill fortfarande gå ner flera kilon. Varje dag äter jag turkisk yoghurt med LCHF-müsli till frukost. TIll lunch brukar jag äta ngot recept från nätet och om det inte det så äter jag det som bjuds på, minus kolhydrater. Jag äter en ”vanlig” portion, storleksmässigt. Efter jobbet, vid 4-tiden äter jag en omelett, eller yoghurt och müsli igen eller liknande. Jag dricker kaffe med lite vispgrädde tre gånger om dagen. På fredagen och lördagen dricker jag oftast några glas vitt vin. Jag tränar 4-5 gånger i veckan och sover 8 timmar varje natt- Varför går jag inte ner i vikt?”

-Det kan finnas många orsaker. Ett hett tips för dig är att testa att minska rejält p yoghurten. Mejeriprodukter som yoghurt, ost och vispgrädde innehåller lite mjölksocker och även mjölkproteinet i dem frisätter en del fettlagrande insulin. Fetare varianter är ett mindre problem än lättprodukter eftersom de mättar bättre, och man därför använder mindre mängd. Men många minskar ytterligare kilon i vikt genom att vara försiktiga med alla mejeriprodukter utöver smör (som är nästan rent fett och saknar detta problem).

Fråga 5 – Är det en fördel att vara i ständig ketos?

”Jag äter strikt LCHF och har en normal vikt och är frisk. Jag undrar om det är en fördel för mig att vara i ständig ketos?”

-Det är antagligen onödigt för dig. Vissa upplever att de mår bra och får bättre koncentrationsförmåga med mera när de befinner sig i ketos. Andra friska och smala mår bättre av lite mer snälla kolhydrater. Har du inga särskilda hälsoskäl att vara i ketos så föreslår jag att du provar dig fram till hur strikt LCHF du trivs bäst med och mår bäst på.